renkaiden koko selitykset

Rengasmerkinnät

EtusivuRengastietoaRengasmerkinnät

Renkaan kokomerkintä

Auton oikea rengaskoko ja nopeusluokka löytyvät helpoiten auton rekisteriotteesta. Usein rekisteriotteessa on myös valmistajan hyväksymät vaihtoehtoiset rengaskoot.

Käytä ainoastaan rengaskokoja, jotka on hyväksytty autoosi. Alkuperäiskoot löytyvät rekisteriotteesta. Usein rekisteriotteeseen on lueteltu myös autonvalmistajan hyväksymiä vaihtoehtoisia rengaskokoja. Rengaskokoa voi muuttaa isommaksi tiettyjen asetusten mukaisesti. Lisätietoja saat helpoiten asiantuntijalta rengasliikkeestä tai autosi merkkiliikkeestä.

Tärkein renkaassa oleva tieto on sen koko, joka ilmaistaan numero- ja kirjainyhdistelmällä, kuten 205/55 R 16 94 T XL. Esimerkkikoon numeroiden ja kirjainten selitykset:

Rengasmerkinnät ja selitykset

205renkaan leveys millimetreinä
55Renkaan profiilisuhde. Renkaan korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä.
RRenkaan rakenne, eli vyörengas.
16Vanteen koko, eli halkaisija tuumissa.
94Kuormitusluokka
TNopeusluokka, eli maksiminopeus. T=190 km/h
XLExtra load, eli korotettu kuormitusluokka.

Renkaan nopeusluokka

Auton rekisteriote kertoo, minkä nopeusluokan renkaat autoosi sopivat. Kun käytät autonvalmistajan suunnittelemaa ja testaamaa nopeusluokkaa, varmistat autosi ajokäyttäytyminen kaikissa ajotilanteissa.

Nopeusluokka kertoo suurimman renkaalle sallitun nopeuden. Renkaat kannattaa valita autonvalmistajan suosituksen mukaisesti. Suositeltua alempi nopeusluokka voi huonontaa auton ajo-ominaisuuksia ja korkeampi nopeusluokka vähentää ajomukavuutta.

Suomessa autoon saa asentaa määriteltyjä nopeusluokkia alhaisemman suorituskykyluokan renkaat, jos vaihdettavat renkaat ovat vähintään nopeusluokkaa Q eli 160 km/h. Asetuksen mukaan auton ohjaamoon on tällöin asetettava helposti näkyvään paikkaan kilpi tai tarra, josta ilmenee suurin sallittu renkaiden rajoittama ajonopeus. Asetus ei koske talvirenkaita, koska pohjoismaisen konseptin mukaan valmistetut nykyaikaiset, pehmeäseoksiset talvirenkaat ovat aina nopeusluokkaa Q (160 km/h) tai T (190 km/h).

Vinkki!

  • Käytä ainoastaan yhden valmistajan renkaita kerrallaan. Eri valmistajien renkaiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan, mikä saattaa vaikuttaa auton ajokäyttäytymiseen.
  • Uusi renkaat vähintään akseli kerrallaan. Paremmat renkaat on turvallisuussyistä asennettava aina taka-akselille riippumatta siitä, onko auto etu- vai takavetoinen.

Renkaiden kuormitus

Älä ylikuormita renkaitasi. Renkaan kyljestä löytyvä Load Index -luku kertoo renkaan maksimikuormituksen normipaineella (ks. autosi ohjekirja). Renkaan maksimikantavuus x 2 = auton akselille kuormattava maksimipaino. Itse rengas ei kuitenkaan kanna kuormaa, vaan renkaan sisällä oleva ilmanpaine.

Vinkki!

  • Tarkista autosi ohjekirjasta oikea ilmanpaine auton kuormituksen mukaiseksi. Liian alhainen ilmanpaine kuluttaa renkaita, heikentää ajokäyttäytymistä ja lisää polttoaineenkulutusta.

Renkaan ikä eli DOT-merkintä

Renkaan kulutuspinnan kumiseos kovettuu ajan myötä. Nopeimmin se tapahtuu, kun rengas on käytössä auton alla lämmölle ja auringon valolle altistuen.

Rengas menettää parhaat talviominaisuutensa noin viiden vuoden kuluttua siitä, kun rengas on otettu käyttöön ja se on varastoitu kausien välillä oikein – riippumatta siitä, paljonko kulutuspintaa on jäljellä. Kesärenkaissa ikääntyminen ei vaikuta renkaan ominaisuuksiin yhtä paljon kuin talvirenkaissa. Kesärenkaidenkin suorituskyky kärsii iän myötä, joten yli kahdeksan vuotta vanhojen kesärenkaiden käyttämistä ei suositella.

Vinkki!

  • Euroopassa hyväksytyissä renkaissa käytetään renkaan sivuvallista löytyvää DOT-koodia, joka kertoo renkaan valmistusajankohdan. Esimerkiksi merkintä 0120 kertoo, että rengas on valmistunut viikolla 1 vuonna 2020